pátek 28. července 2017

Utáhne nebo neutáhne?

Rok s rokem se sešel, máme tu další sekací sezónu. Na jednoznačné Jirkovo vítězství z minulého roku vzpomínají už jen satelitní snímky. Kopřivy a šípky ustupují, ale o to víc má navrch tráva, bují přímo před očima. Ale čím teď tahat náš mulčovač CRONIMO? Domluvená čtyřkolka nevyšla. Mohli bychom si zase půjčit za nějaký peníz traktor… ale přibyl nám do hry malotraktor VARI. Třeba by ten dvě stě třiceti pěti kilogramový sekací ďáblův stroj utáhl. Zkusíme to?




Jen nám chyběla taková maličkost, mezidíl, na kterém bychom mohli sedět a zároveň upevnit kouli pro tahání mulčovače. Firma VARI nezaváhala a poskytla AV3 - nosič nářadí. Taková červená sedačka, dvě kola a kolik to udělá radosti.

Propojili jsme komponenty do funkčního řetězu (VARI - AV3 - CRONIMO) a vyrazili na zkušební seč do terénu. TAM to šlo, ZPÁTKY už ne. Tam se jelo dolů, zpátky nahoru. Holt ta naše vesnička Sychrov je docela na pěkném kopečku.

Takový smutek se mezi námi rozhostil, když jsme sledovali bezmocnou Vari, jak se do svahu nemůže vyhrabat… za vinu jsme jí to dávat nemohli, přece jenom na naše experimentování s těžkotonážním Cronimem v členitém terénu stavěná není.

A najednou do úplného ticha jedna ovce zabečí. A další se přidají. Co se jim děje, takhle nikdy nepovykovaly. Místo bééé, jako by ze sebe vydávaly bnééé. A sem tam zazní i jiné hlásky. Až z ovčího chóru zní něco jako “orebné”. Cože? Použijte orebné návleky, ať vám kola neprokluzují. Aha, nápad, který by vše mohl ještě zachránit.

Orebné návleky jsme pořídili a namontovali. (Zdá se vám, že vaše orebné návleky mají malý průměr a fakt je na pneumatiku nenandáte, ať se snažíte sebevíc? Zkuste prvně pneumatiky vyfouknout.) A orebné návleky fungují! Vari přestala hrabat. A i když někdy ve svahu zahrabe, tak se hned vyhrabe a táhne žravé Cronimo dál. A trocha hlíny na kolech? V depu vždy čeká sehraný tým.



Když sedíte na traktoru a v rukou pevně držíte volant, není problém s přehledem zatáčet a jet jako tank hlava nehlava. S Vari a kouzelnými orebnými návleky to ale posekat zvládneme také. Takže to vypadá, že i tuhle sezónu souboj se sadem vyhrajeme. Jen se bojím, co nás napadne příště. Budeme s Vari vytahovat pařezy ze země? A ještě jedna dobrá rada - AV3 připevněte na spodní závěs. Když Vari zahrabala a začala s námi na sedátku cvičit, přece jenom to bylo už moc a poškodili jsme upevnění k převodovce.